meniu
Sigla CSB
Second chance
Sponsorul de suflet
 
 
 

NU CONTEAZA CE FACI, CONTEAZA SA FII CEL MAI BUN.
                     Abraham Lincoln

Ne intrebam cati dintre voi nu v-ati zbenguit pe plaja sau in parc sau la padure, incercand sa loviti chestia aia numita fluturas cu niste "palete" cumparate cu ceva timp in urma de la magazinul de articole sportive? Cred ca toti cei care citesc acest articol se regasesc aici. Cu toate astea sunt putini cei care stiu ca in Romania exista cluburi specializate in acest sport, ca exista o FEDERATIE ROMANA DE BADMINTON si ca exista niste oameni care isi dau silinta si se antreneaza pentru a dezvolta si a face cunoscut acest sport.
Noi ne propunem sa va prezentam in acest mic articol regulile jocului de badminton, asa cum sunt ele aplicate in competitiile natonale si internationale.
Scopul jocului de badminton este acela de a acumula 21 de puncte, puncte ce se realizeaza atunci cand mingea cade in terenul advers sau adversarul da mingea in out sau o loveste de doua ori consecutiv.

Terenul de joc - date tehnice
Stalpii de sustinere a fileului au inaltimea de 1550mm, fiind plasati la mijlocul liniei laterale a terenului de dublu, indiferent daca se disputa o partida de simplu. Plasa din care este confectionat fileul este din fir subtire de culoare inchisa, dimensiunile ochiurilor fiind de minim 15/15 mm sau maxim 20/20 mm. Latimea plasei este 760 mm, inaltimea fileului la mijlocul terenului este de 1524 mm. Plasa are o banda superioara de 75mm, indoita peste un cablu care trece prin ea si pe partea superioara a stalpilor, fiind uniform intinsa, fara spatii intre plasa si stalpii sustinatori. Terenul are o lungime de 13,4 m, impartiti in mod egal in cele doua zone, din stanga si din dreapta fileului. Latimea terenului de simplu este de 5,18 metri, iar banda laterala pentru dublu este de 0,46 m. In cadrul jocului de dublu, la serviciu se ia in considerare si linia de serviciu, situata la 0,76 m de fundul terenului. Fiecare parte este impartita in mod egal in alte 2 parti de serviciu, una in dreapta (serviciu la punctaj par) si una in stanga (pentru punctaj impar.)

REGULAMENT: La jocul de simplu, de fiecare parte a fileului este cate un jucator, iar la jocul de dublu cate doi jucatori. Inainte de inceperea meciului, partile adverse trag la sorti. Castigatorul poate alege sa serveasca, sa primeasca sau  sa joace intr-o anumita parte a terenului. Partea care a pierdut poate alege altermativele ramase. Jocul este castigat de partea care care face prima 2 seturi din maxim 3.
Un set are 21 de puncte la toate probele. La 20 egal, partea care castiga doua puncte diferenta fata de adversar, castiga setul. La 29 egal, partea care castiga punctul 30, castiga setul. In timpul unui set, cand una dintre parti ajunge la scorul de 11 puncte, se poate face o pauza de maxim 60 secunde.
Dreptul de a servi este decis de actiunea jucata anterior. Daca partea aflata la serviciu castiga actiunea de joc, atunci castiga  un punct si va servi pentru disputarea urmatorului punct. Daca actiunea de joc este pierduta de partea care a servit, se schimba serviciul si partea care anterior a fost la primire castiga un punct. Mingea este lovita pe rand de partea care serveste si cea care primeste, pana cand se produce o greseala sau mingea nu mai este in joc. Partea care castiga un set serveste prima in setul urmator, iar terenurile se schimba la sfarsitul fiecarui set.
Pauza dintre seturi este de maxim 120 secunde. In caz de egalitate la seturi, in setul decisiv, terenurile se schimba cand una din parti a ajuns la 11 puncte. Daca se uita schimbarea terenurilor in setul decisiv si greseala este descoperita, scorul se pastreaza, efectuandu-se schimbarea imediat.
In jocul de simplu, jucatorii vor servi si vor primi, din si in suprafata de serviciu din dreapta fiecaruia, cand jucatorul care serveste a obtinut un numar par de puncte in setul disputat si vor servi si vor primi, din si in suprafata de serviciu din stanga fiecaruia, cand jucatorul care serveste a obtinut un numar impar de puncte in setul disputat. La serviciu, atat jucatorul care serveste cat si cel aflat la primire trebuie sa fie cu ambele picioare in contact cu solul.
In jocul de dublu, jucatorii trebuie sa decida mai intai cine va servi si cine va primi primul serviciu din partea dreapta a terenului, (jucatorul A si jucatorul B, de exemplu). Pozitia jucatorilor partii aflate la serviciu se va schimba cu fiecare punct castigat, parte aflata la primire, pastrandu-si pozitiile de pana la pierderea serviciului, urmand ca la castigarea punctului pe serviciul adversarilor sa serveasca, celalalt jucator din pozitia careului de serviciu dreapta sau stanga, functie de evolutia scorului partii respective, par sau
impar. Dupa ce serviciul a fost realizat si returnat, mingea va putea fi jucata de oricare din jucatorii partii care a servit si apoi de partea opusa pana cand se produce o greseala sau mingea inceteaza sa mai fie in joc. Ordinea jucatorilor la serviciu  si la primire poate fi schimbata la inceputul fiecarui set. Oprirea jocului sau/si repetarea actiunii, poate fi facuta numai cu acordul arbitrului, in conformitate cu Regulamentul Jocului de Badminton aprobat de IBF, (ex. daca partea aflata la serviciu executa serviciul inainte a partea de la primire sa fie in pozitie de asteptare a serviciului; daca o minge din alt teren deranjeaza jocul sau daca o minge lovita de o parte, nu din serviciu, ramane agatata pe fileu de parte cealalta a terenului).